Díjugratás

Bevezetés

A díjugratás a lovaglás egyik legnépszerűbb ága. Milyen csodálatos látvány, amikor ló és lovasa egyik akadályt a másik után győzi le egyetlen hiba nélkül! A gyakorlott lovas olyan összhangban mozog a lovával, mintha össze lennének nőve. Még a legnehezebb akadályok felett is könnyedén repülnek át. Ahhoz, hogy idáig eljussanak, mindkettőjüknek sokat kell gyakorolniuk. A szerencse is szerepet játszik a versenyeken-előfordulhat például, hogy a ló megérint a lábával egy rudat, az mégsem esik le-de ha hibátlanul akarsz teljesíteni egy pályát, nem lehet csak szerencsére számítani. A képzettség, a gyakorlat és az ügyesség egyaránt nélkülözhetetlen. Annak ellenére, hogy az ugratást nem lehet netről megtanulni, szügséged lesz némi elméleti ismeretre. Másképp nem fogsz tudni biztonságos ugrógyakorlatokat összeállítani, vagy biztonsággal ugratni. 

  1. Az ugratás elött  

A díjugratás gyors és csodás sportág​, ahol a pályák sokfélesége teszteli a lovas és a ló képzettségét és a páros együttműködését. Egy alacsony akadály átugrása önmagában sem a lónak, sem a lovasnak nem jelent nehézséget. Ami miattt mégis erőpróbáló, az az, hogy közben a lovat folyamatosan kontroll alatt kell tartanod úgy, hogy reagáljon a segítségedre. Még precízebb figyelmet követel, ahogy emelkednek az akadályok. Pontosan tudnod kell, hogyan lovagolj rá egy akadályra. Kontrollálnod kell a lovad iramát-azaz a sebességét-,és ugrás közben követned kell a ló mozgását, anélkül, hogy megzavarnád. Mindezt végig,  az egész pályán észbe kell tartanod! Amikor gyors mozgást végzel, nincs sok időd gondolkodni-a reakcióidnak ösztönösnek kell lenniük. Ha a lovad távolabról ugrik el, mint vártad, azonnal ki kell könnyítened, azaz fell kell emelkedned, és engedned kell a száron: ne érjen felkészületlenül, hogy kövesd a ló mozgását.

Az ugratás elkezdése elött mind a lovasnak, mind a lónak sok dolgot kell megtanulnia. 
 

A lovas:  készségek és gyakorlatok

Idomítóülés

Ugrólovas szeretnél lenni? Nagyszerű! Először azonban meg kell tanulnod, hogyan ülj egyensúlyban a lovon, és hogyan tarsd egyensúlyod mind a három jármodban: lépésben, ügetésben és vágtában. Idomítóülésben a súlyod egyenletesen oszlik el a nyergen-mindkét ülőcsontodon egyformán kell ülnöd. A lábszárad a ló oldalán nyugszik. Ha a talpad legszélesebb része-a talpközép-van a kengyelben, észre fogod venni, hogy a sarkadat automatikusan lejebb engeded. A csípőd előrefordul, de előre és hátra is mozog a lóval. Törzsed egyenes és szintén előrefordul. Tartásod egyenes, de nem feszes. Oldalról nézve a vállad, a csípőd és a sarkad egy függőleges vonalat képez. Érdemes az ülésed javításán fáradozni, mert az ülésed az összes segítséged hatását befolyásolja!


Ha egy varázslat eltüntetné alólad a lovadat, egyenes háttal és behajlított térdekkel érnél a földre.

Előrehajtó segítségek

A lovat a lábszáraddal hajthatod előre. Ha indulásra szeretnéd ösztökölni, finoman szorítsd meg a lábaddal az oldalát. A ló reagálni fog a nyomásra. Amikor válaszolt a segítségre, lazíthatsz a nyomáson, és könnyedén ereszd a lábszárad a ló oldalához. Ne szorítsd hósszú ideig a ló oldalát-ha így teszel, ülésed elmerevedik, a ló pedig eltompul, és nem reagál az előrehajtó segítségre. 

Egyszerűen hangzik ugye? Igen ám, de a lovak nem egyformák, és nem minden ló reagál egyformán a segítségeidre. Egy élénk ló már attól ügetni kezd, ha csak éppen odazárod lábszárad az oldalához. Egy nyugodtabb lovat lehet, hogy többször is meg kell szorítanod a lábszáraddal, néhányszor gyorsan oldalba kell böknöd a csízmáddal, vagy még csettegni is kell, míg végül hajlandó lesz megmozdulni. Az is előfordulhat, hogy ugyan az a ló eltérően reagál a segítségeidre. Néha nekik is lehetnek rossz napjuk, akárcsak nekünk. Bármennyire is szeretsz lovagolni, lehetnek napok, amikor te sem vagy lelkes a gondolattól, hogy kimenj az istállóba. 

Ha nem reagál a lovad a finom nyomásra, egy kicsit üsd meg a lábszáraddal, és csettegj neki. Ha szükséges, a csízma hatása a lábszár mögé mért pálcaütéssel erősíthető meg. Ám amint a ló reagál, azonnal hagyd abba a segítségnyújtást! Üléseddel kövesd a ló mozgását. 


A sarkantyút kiegészítő segítségként lehet használni, de csakis akkor, ha már nyugodtan tudod a lábszárad a ló oldalán tartani. A sarkantyú nem kezdő lovasoknak való!

Felvételek

Lovadat a szárral, az üléseddel vagy a hangoddal (,,Hóóó!'') tudod felvenni vagyis ,,fékezni". A szárfelvétel közben csak a felkarod aktív-könyöktől lefelé nyugodt marad a kezed. Öklödet egyenes vonalban a köldököd és a csípőd irányába mozdítod el. Mihelyt a ló reagál a felvétere, azonnal engedned kell a kezeddel! Lazítsd el a karod, és vedd fel újra a normális szárkontaktust. Az üléseddel is lassíthatod a ló sebességét. Először is azt gyakorold, hogyan követed ütéseddel a ló mozgását-engedd, hogy a csípőd a ló ütemével mozogjon előre. Amikor az üléseddel akarod felvenni a lovat, állítsd meg a csípőd mozgását, és képzeld azt, hogy nyugodtan ülsz. 

Fejleszd a testsúlysegítségeidetegy játszótéri hintán! Ha magasabbra akarsz lendülni, csípőddel előrelököd a hintát. amikor le akarsz lassulni, nyugodt maradsz, vagy úgy fékezel, hogy nem engeded a csípőd előrelendülni.

Irányváltás

A szárakkal és a lábszáraddal fordítod a lovat. Ülésed-azaz a súlyod eloszlása a nyeregben-szintén nagyon fontos szerepet játszik. Egy érzékeny, jól képzett ló már attól elkezd fordulni, ha a tekintetedet és a mellkasodat a fordulat írányába fordítod. Ez azért van, mert a súlyod elmozdul a fordulat irányába. Ezenkívül a belső szárral és a külső lábszáraddal vagy csízmáddal fordítod a lovat.


Amikor balra akarsz fordulni, alőször is nézz a fordulat irányába! Majd óvatosan mozdítsd meg a bal szárat, és csúsztasd a jobb lábszáradat egy kicsit hátrébb, a ló bordái felé. Azonnal hagyd abba a segítségeket, ha ló reagál!

Oldalra ható segítségek

A csízmára vagy combra engedésnek azt a mozgást nevezzük, amikor a ló enged a lábszáradnak, és ellép oldalra, egyik lábával a másikat keresztezve. Csizmára engedés közben testsúlyodat tarthatod a nyereg közepén, vagy egy kicsit eltolhatod az engedés irányába. A többi segítséged-oldalra léptető lábszárad a ló oldalán és a szárak-annak megfelelően irányítják a mozgást, hogy milyen formában akarod végrehajtani a csízmára engedést. Váltogathatod a meredekségét is;többféle feladat létezik csízmára engedésre. Igaz, a csízmára engedés nem része egy díjugrató pálya teljesítésénel, mégis hasznára válhat neked és a lovadnak is, ha gyakoroljátok. Megtanulod, hogyan hangolj össze több külömböző segítséget, és jobban fogod érezni a ló mozgását és lépéseit! A jól kivitelezett csízmára engedés elengedteti a lovat, mozgását puhábbá teszi. 

A csízmára engedés meredeksége azt jelenti, hogy mennyire lépteted keresztbe a lovat.

Idomító lovaglás díjugratáshoz

Akármilyen lovaglásról is legyen szó, a legalapvetőbb, hogy képes legyél kontrollálni a lovat-fedeles lovardában és szabadtéren egyaránt. Ezért fontos, hogy a díjugrató lovasok az idomító lovaglást is szorgalmasan gyakorolják. Az ugratáshoz szükszéges idomító lovagláshoz tartozik a földön lévő rudak, kis akadályok díjlovagló feladatokkal való kombinálása. Idomító lovaglással gyakorolhatod az ugratáshoz szükséges technikákat, ülést és segítséget. Így a lovas és a ló is jobban tud koncentrálni az ugrás technikai oldalára, és valódi ugrás nélkül tudják fejleszteni a díjugrató pályák teljesítéséhez szükséges készségeket.
 

Hosszú engedés

 Ugratás köben lényeges, hogy a lovas tudja, hogyan kell az ugrással együtt mozogni, ,,vele menni". Van néhány dolog, amit az első ugratásod előtt gyakorolnod kell-ilyen a hosszú engedés és az ugró ülés. Azzal, hogy engedsz a száron, azt biztosítod, nehogy beleránts a ló szájába ugrás közben. Háromfajta engedés van, amit ugratás közben alkalmazhatsz: a hosszú engedés, a rövid engedés és az automatikus engedés. 

Hósszú engedésnél a szárakat úgy tartod, mint rendesen, öklödet összezárva. Kezdésképpen csúsztasd a kezedet a ló sörénye mentén a füle felé. Amikor elérsz a nyakán félútig, könnyedén támaszd le a kezed a ló nyakára-alár meg is markolhatod a sörényét. Így a kezed és a ló szája között lazák maradnak a szárak, elég szabadságot adsz a lónak, hogy ugrás közben a feját mozgathassa. Ha a kezed letámasztod a ló sörényére, könnyebb helyesen tartanod az öklöd-így elkerülheted, hogy beleránts a szárba. A hósszú engedés végesztével mindkét kezed csúsztasd vissza, és vegyél fel újra normál szárkontaktust.

A hosszú engedést már a legelső futószáras óráktól lehet gyakorolni, például, ha rudakon lép keresztül a ló. Gyakorlott lovasoknak is alapvető, hogy tuják alkalmazni, amikor fiatal lovakat tanítanak ugratni. Gyakorolatlan lovaknál előrordul, hogy az első akadályokon hatalmasat ugranak, így még rutinos kézzel is jól jöhet, ha bele tud kapaszkodni a sörénybe a lovas.
 

Rövid engedés

Ahogyan a neve is sugallja, a rövid engedés rövidebb, mint a hosszú, de alapjában véve ugyanaz. Rövid engedésre az alacsony akadályok, földre fektetett rudak fölött lesz szükséged.
 

Automatikus engedés

Ez a legnehezebb, még a leggyakorlottabb lovasoknak is! Automatikus engedésnél folyamatosan könnyű szárkontaktust tartasz fenn ugratás közben. Kezed ,,automatikusan"  csúszik a ló szája felé-vagyis pontosan annyi szárat engedsz neki, amennyire az ugráshoz van szüksége. Nagyon oda kell figyelned a lovad mozgására.
 

Az ugró-vagy kétpontos ülés

A könnyített ülésnek két formája van: az ugróülés, más néven kétpontos ülés, valamint a kétpontos ülés, vagyis hárompontos ülés. Ahhoz, hogy ugróülésbe emelkedj, először kicsit mozdítsd hátra az üleped a nyeregben, és a kengyelekre helyezz több súlyt. Ezután teljesen emeld ki az üleped a nyeregből, ezáltal súlyod a kengyelekbe, azaz két pontba tevődik át. Fontos, hogy közben a lábszáradat a helyén tard, és hogy csak kicsit dőlj előre a törzseddel. Meg kel tartanod az egyensúlyod ebben a helyzetben. Egy kicsit felemelheted a lábujjaidat, hogy a térded és a combod ne feszüljön a ló oldalára. Emlékszel arra a varázslatra, amit az idomítóülésnél képzeltünk el? Ha a ló hirtelen eltűnne alólad, stabilan, két lábra érkezve, behajlított térdekkel érnél földet.

A talajhoz képest mindig stabil egyensúlyban kell maradnod-közben csak annyi történik, hogy a ló ott van alattad.

Könnyített vagy hárompontos ülés

Könnyített ülésben a súlyod három ponton oszlik el: a két kengyelben és a nyeregben, de nem ülsz olyan mélyen a nyeregben, mint idomítóülésben. Ehelyett egészen könnyedén tartod magad, súlyodnak legalább a fele a kengyelekre terhelődik. A könnyített ülést használjuk a járóiskolán (földre fektetett rudakon) és az akadályok között.

A képzett lovasok idomító-, könnyített vagy ugróülésben is, és minden elképzelhető helyzetben megtudják őrizni az egyensúlyukat. A díjugrató pályán képesnek kell lenned váltogatni az üléseket, ahogy a helyzet megköveteli.
 

A vezetőszár

Ugratás előtt érdemes gyakorolni, hogyan működik a vezetőszár. Még ha tudod is, hogyan fordítsd a lovad rendesen-azzal,  hogy kicsit megmozgatod a belső szárat-ugratás közben ezt nem tudod megcsinálni. Ne feledd: ugratás alatt engedned kell a száron, ezért a testsúly-és a csízmasegítségek mellett használnod kell a vezetőszárat is. Mozdítsd a kezed oldalra, abba az irányba, amerre fordítani akarod a lovat. Balra forduláskor a bal kezed nyisd ki balra, a kisujjad felőli széle felé mozdítva. A vezetőszárat akkor is használhatod, amikor ráfordulsz egy akadályra, de a legnagyobb segítséget ugrás közben jelenti. Nem szükséges a legelső ugróórán megtanulnod ezt a technikát, de amikor már pályát kezdesz lovagolni, szügséged lesz rá. Ha az akadály felett készülsz irányváltásra, még a levegőben kell megmutatnod a lovadnak, merre tovább.

Összevetésnél általában azok a lovasok nyernek, akik már akkor rá tudják fordítani a lovukat a következő akadályra, amikro még csak az előzőn mennek át. Ilyenkor van szükség a vezetőszárra!

Szemtorna

Az ugratásnál fontos, hogy a következő akadályra fókuszálj.  Ha nem nézel az akadályra, nem lezsel képes pontosan rálovagolni, vagy felmérni a helyes ugrási távolságot. Lovaglás közben mindig légy résen és tarsd edzésben a szemed. Amikor járóiskolán lovagolsz át, rálovaglás közben a rudakat figyeld. A lovardában mindig nézz a következő forduló irányába, már akkor, amikor még félúton vagy az előző fordulóban. Ha díjlovagló feladatokat lovagolsz, nézd azt a betűt, amihez tartasz. Amikor terepen vagy, mindig szemelj ki egy farönköt, útelágazást vagy árnyékot. Nagyon fontos, hogy figyelmesen nézd meg, ne csak odapillants!
    

Gondolj arra, hogy éppen egy tollaslabdát készülsz visszaütni. Követed a tekinteteddel a repülő labdát, hogy el tudd találni. Ha közben rápillantasz a karórádra, biztosan elvéted az ütést-hacsak nincsen nagyon nagy szerencséd!

Duplázás

A duplázás szórakoztató, de nehéz feladat. Segít fejleszteni a könnyített ülésedet és az egyensúlyodat, javíthatod vele az ütemérzékedet és az izomerődet. Könnyű ügetésnél rendszerint minden második lépésnél melkedsz fel. Amikor duplázol,  egymás után két lépésen át maradsz kiemelkedve, mielőtt visszaülsz. A normál könnyű ügetés ritmusa: fel-le, fel-le. A duplázás ritmusa: fel-fel-le, fel-fel-le. Nem tudsz fennmaradni könnyített ülésben két ütemen keresztül, csak akkor, ha a vádlid és a ttörzsed megfelelő helyzetben van. Remek módja annak, hogy ellenőrizd az egyensúlyod!

Gyakorlással többféle könnyű ügetési sorozatot végre tudsz hajtani. Variáld, hány lépést emelkedsz ki, és hányat ülsz a nyeregben.


Átmenetek és iramváltások

Az átmenetek segítségével figyelmesebbé, engedelmesebbé teheted a lovad. Azt is megtanulod, hogy a segítségeid erősségét a helyzethez és a lovadhoz igazítsd. Csinálj átmeneteket a jármódok között! Annak ellenére, hogy az átmeneteket általában idomítóülésben lovagoljuk, kifejezetebbé teheted őket, ha megpróbálod könnyített ülésben végrehajtani. Ez a cseppet sem egyszerű feladat segíthet a stabil ülésed megtartásában az iramváltások közben is.
Az iram sebességet jelent-azt, hogy adott időn belül hány métert tesz meg a ló. A jármódon belüli átmenetet iramváltásnak nevezzük. Induljunk ki középlépésből, idomítóülésben. Rövidítsd le a lovad lépéseit, amennyire csak tudod anélkül, hogy megállítanád. Ha ez sikerül, próbáld fokozni a lépéseit, amennyire csak lehet, de figyelj rá, hogy ne induljon el ügetésbe. Majd fejezd be azzal, hogy visszatérsz normál középlépésbe. Ezeket az átmeneteket minden jármódban gyakorolhatod. Próbáld ki őket könnyített ülésben is!


A ló:
Készségek és gyakorlatok

Mi mindent kell a lovadnak tudnia, mielőtt elkezdhetsz vele ugratni? Hiszen mégsem foghatsz be lasszóval akármilyen vadlovat a mezőn, hogy benevezd a kövezkező díjugrató versenyre! Már csikókorában hozzákell szoktatni az ápoláshoz, gondozáshoz: álljon nyugodtan, amíg felteszed rá a kötőféket és lekeféled, hagyja magát vezetni, patkolni, ezenkívül hozzá kell szoktatni a lószállítóhoz és a felszerelésekhez is. Ezeket az alapokat minden fiatal lónak tudnia kell, függetlenül attól, hogy milyen lesz a további pályafutása.